אישור התקציב הכולל את סעיף העלאת גיל הפרישה לנשים עלול לגרום להפסד כספי של כ – 300,000 ₪ לכל אזרח ולכן מצריך לעדכן בדחיפות ברשות המיסים את חישוב סכום ההון הפטור בהתאם לתוחלת החיים שאושרה בתקציב
בעשורים הקרובים צפוי היחס שבין מספר המבוגרים בחברה בגילאי 65 ומעלה לבין כלל האוכלוסייה לצמוח בעשרות אחוזים. מעבר לכך שלנתון זה השפעות מרחיקות לכת ברמת הפרט בהכבדה קשה על משק הבית ואיום על יכולת הגמלאים לשמר רמת חיים אליה הורגלו בתקופת עבודתם, כל פורש עלול להפסיד סכום של 300,000 ש"ח בחישוב סכום ההון הפטור ממס.
צחי יוסטר, רו"ח, מומחה במיסוי פרישה קורא לרשות המיסים לעדכן בדחיפות את חישוב סכום ההון הפטור בקצבה המבוססת כיום על תוחלת חיים של 15 שנים בעוד שבתקציב מדובר על מינימום של 20 שנים
"אישור התקציב הכולל את סעיף העלאת גיל הפרישה לנשים עלול לגרום להפסד כספי של כ – 300,000 ₪ לכל אזרח" מתריע צחי יוסטר, רו"ח מומחה במיסוי פרישה.
"כיום מבוסס חישוב סכום ההון הפטור על תוחלת חיים של 180 חודשי קצבה, שמתורגמים ל- 15 שנים" מבהיר יוסטר. "על פי התקציב שעבר אמש בממשלה מדובר על מינימום של 20 שנה, דהיינו 240 חודשי קצבה. לאור זאת, נדרש לעדכן בדחיפות ברשות המיסים את חישוב תקרת הפטור בקצבה , שתותאם ל- 20 שנה במקום ל – 15 שנה כמו שמחושב כיום.
תקרת ההון לפני חוק העלאת גיל הפרישה במונחי 2021 עומדת על 180 קצבאות לפי תוחלת חיים של 15 שנה, כאשר סל הפטור לתקופה זו עומד על סכום של 791,856 ש"ח
על פי התקציב המתייחס להעלאת גיל הפרישה לנשים וההערכה מעודכנת לגבי גידול נוכחי בתוחלת החיים לנשים וגברים, המינימום לתוחלת חיים עומד על 20 שנים, כלומר תוספת של 5 שנים בהשוואה למה שקיים היום
"לכן" מבהיר רו"ח יוסטר " כי יש לעדכן את סל הפטור ל – 240 חודשי קצבה, במקום 180 חודשי קצבה המחושבים כיום, ואשר מתבטא בסכום של 1,055,808ש"ח לכל אזרח".
הפער בין חישוב הסכום הפטור ממס בחישוב של 180 חודשי קצבה לבין 240 חודשי קצבה עומד על 263,952 ₪.
סכום שאותו יפסיד כל אזרח במדינה.
אי לכך, קורא רו"ח יוסטר לרשות המיסים לעדכן לאלתר את חישוב סכום ההון הפטור בהתאם לתוחלת החיים שאושרה בתקציב.
רו"ח יוסטר משתף אותנו בהמלצות לציבור בנושא תכנון פרישה:
- מומלץ מאוד לא למשוך את כספי הפיצויים במהלך שנות העבודה בהן אנו עוברים בין עבודות וזאת מכמה טעמים:
א. בכדי לא לפגוע בסל הפטור העתידי שלנו בעת יציאתנו לפרישה סופית . משיכת הפיצויים הפטורים מלווה בפגיעה עתידית בסל הפטור בשיעור של כ של 35% צמוד למדד (שעומד כיום על כ 800 אלף ש"ח )
ב. פגיעה בצבירה העתידית. ברגע שהעובד מושך פיצויים הפטורים ממס, מצטמצם גובה החיסכון הנצבר העומד לרשותו ביום הפרישה ובפנסיה העתידית - לשמור על קרנות ההשתלמות עד לגיל פרישה. יש לראות בהן חלק מהפנסיה הקרן הינה אפיק חיסכון פטור ממס רווח הון ( עד לתקרה הקבועה בחוק), הקרן אמורה לסייע לנו להגדיל את הקצבה במידת הצורך .
- לשמור על רצף חיסכון פנסיוני על ידי הפקדה מינימלית גם בעת חופשת לידה או חופשות אחרות.
- ניתן להגדיל את תגמולי העובד מ 6% ל 7% . זה אמנם נראה לנו היום מעט וזניח ה 1% וגם לא מורגש כמעט בכיס אבל בטווח הארוך יש השפעה לקצבה העתידית .
- ניתן לחסוך באופן פרטי באמצעות קופות גמל להשקעה ובעת הפרישה להעבירה לטובת קצבה ללא מיסוי על הרווחים וקצבה פטורה.
- לעיתים אם אין ברירה וצריכים למשוך את הפיצויים הפטורים בתכנון מס נכון ואישי שווה לפעמים לשלם את המס ולוותר על הפטור הנוכחי בכדי לא לפגוע בפטור העתידי .
- תכנון וייעוץ מס נכון שיאפשר שמירה על רמת החיים. לפני שיוצאים לפרישה או במקרה של פיטורין באמצע החיים מומלץ לקבל ייעוץ והכוונה מקצועית עבור העתיד שלכן הנשים אשר לוקח בחשבון את המצב האישי והמשפחתי ואת המצב הבריאותי.
ניתן לחסוך תשלומי מס ניכרים באמצעות תכנון מס חוקי ומבוקר, כאשר המטרה הסופית שהפורש יישא בתשלום מס מינימלי ככל שניתן על פי החוק.